KndK – This is How

This is How was the first official album by KndK (Knol & de Kok). All music is made by Barry de Kok (vocals & guitar) from the legendary 2BUB-band and myself (as you probably would expect)

Interview in 3voor12: Knol & de Kok brouwen speelse cd
“Misschien kunnen we met een volgende cd een labeltje porren”

This Is How heet de eerste volwaardige cd van het Delftse duo Knol & de Kok. Een lesje muzikaliteit die alle kanten op gaat, van jazzy laidback nummers tot groovy tracks.“Je moet het zien als een wandeling over een markt in het buitenland. Daar wil je ook in iedere kraam wel iets proeven.”

Barry de Kok van het duo Knol & de Kok is er duidelijk over: er staan inderdaad veel stijlen op hun cd, maar wat maakt het uit als het goed is? Samen met Bart Knol is Barry sinds 2003 Knol & de Kok. “This is How” is hun eerste echte, in eigen beheer uitgebrachte cd en op de cover pronken ze zelf, maar dan in Playmobil-uitvoering.

“We wilden onze naam verbeelden op de cover, maar hoe doe je dat,” vertelt Bart Knol, de andere helft van het duo. “Toen zag ik bij mijn vader thuis een Playmobil-paard liggen. Op eBay vond ik iemand in Brugge die een Playmobil-kok aanbod voor 1 euro 50. Die heb ik toen maar gekocht.” Bart Knol is een beetje een muzikale duizendpoot.

Hij heeft een studio aan huis, ParadiseGate Studios, waar hij zelf muziek maakt, zoals breakbeat en jazzy nummers. Daarnaast neemt hij er ook muziek van anderen op: elektronische muziek en vocalen, maar ook kleine instrumenten, zoals trompet. Voor hele bands is de studio, een zijkamer in Knol”s Delftse driekamerflatje, een maatje te klein. Iedere donderdagavond is de studio de locatie voor de Knol & de Kok-avond. Vaak wordt het een latertje. Met Bart achter de keyboards en computer en Barry met zijn gitaar past het allemaal net. “Het handige is dat als je hier aan het werk bent, je geen ideeën kwijtraakt, omdat je ze meteen op kunt nemen,” betoogt Bart. “Daarbij blijken ideeën van het eerste uur vaak de beste.” Bart en Barry wonen een paar deuren van elkaar vandaan en kennen elkaar al heel wat jaren. Beiden zitten ook in andere bands, Barry in 2BUB, die emopop maakt, en Bart in dance-act en voormalig Grote Prijs-winnaar The Longplayers.

This Is How is een gevarieerde plaat geworden, met rockende nummers, zoals het titelnummer, tot meer groovend werk zoals Mr. Anderson, waarmee het duo momenteel in de Lowlands Top 25 van het Nationaal Pop Instituut staat, zij aan zij met bijvoorbeeld Ilse de Lange. De muziek van Knol & de Kok is moeilijk te duiden, maar af en toe komt de naam Zita Swoon bovendrijven. “Dat zal wel door Barry’s zang komen,” zegt Bart, die zelf ook een aantal nummers zingt. Barry de Kok bekent een groot fan van de Belgische band te zijn, doch hun invloed is tijdens de opnames van This is How niet bewust aanwezig geweest.

Honderdvijftig exemplaren hebben Knol & de Kok van This Is Now laten maken. De voorraad staat bovenop de keukenkast bij Bart Knol thuis. De bodem van de doos komt al aardig in zicht. De cd, die eind mei af was, is onder meer te koop bij de Delftse platenzaak Sounds. Daar was hij tot nu toe al drie keer uitverkocht. Knol & de Kok houden de prijs dan ook laag; voor 5 euro heb je al een exemplaar.

Hoewel This Is Now pas zo’n twee maanden oud is, zijn Knol & de Kok alweer volop aan de slag. “We hebben alweer heel wat nieuwe nummers,” vertelt Bart Knol. “De teksten daarvan zijn wat persoonlijker en misschien zijn ze als geheel wat meer coherent.” Er moet dus gauw weer een volgende cd verschijnen, maar waar zou het duo Knol & de Kok willen eindigen? “Misschien kunnen we met een volgende cd een labeltje porren, bijvoorbeeld Excelsior,” antwoordt Barry. “Spinvis is tenslotte ook op zijn zolderkamer begonnen. Maar als we zo bezig blijven is het ook goed. Dit is een excellente speeltuin.”

Frank de Neeve 3VOOR12 – 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published.